Descriere:
Reprezentanți ai mai multor ONG-uri, firme și instituții care au accesat și implementat proiecte POSDRU sau care sunt direct interesate de absortia integrală a fondurilor structurale, trag un semnal de alarmă asupra situației critice în care se află beneficiarii din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat. Este vorba despre dobânzile, penalitățile și amenzile acumulate în urma faptului că au plătit cu întârzieriere taxele și impozitele.
În acest moment, la sfărșitul exercițiului financiar 2007 – 2013, aproape că nu există proiect și beneficiar/partener care să nu înregistreze dificultăți financiare ca urmare a funcționării defectuoase a mecanismului cererilor de rambursare/de plată. Menționăm faptul că datoriile beneficiarilor POSDRU sunt cauzate de întârzierile și blocajele în rambursarea cheltuielilor dar și de schimbarea regulamentelor și instrucțiunilor în perioada 2007 – 2013/15. De exemplu, pe baza modalității de calcul a înlesnirilor la plată a obligațiilor fiscale principale și accesorii în conformitate cu art. 16 alin 1 și 2 din Ordinul Ministrului Finanțelor publice nr.1520/2013 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art.V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.50/2013 nu au fost reduse decât între 10% și 30 % din penalitățile și dobânzile înregistrate de către organizații către ANAF, restul sumelor datorate constituind datorii împovărătoare pentru beneficiari, datorate cauzal gestionarea defectuoasă a programului POSDRU de către organismele abilitate în acest sens – ministere, autorități de management, organisme intermediare. Adăugăm faptul că din cauza acestei situații foarte multe ONG-uri și firme și-au încheiat activitatea și sunt în acest moment în stare de faliment. În foarte multe cazuri, datoriile acumulate au fost eșalonate pe foarte mulți ani, aspect care îngreunează activitatea curentă, în special a organizatiilor non-guvernamentale. Un efect pervers al acestor cumul de factori este tocmai imposibilitatea accesării pe viitor a proiectelor din fonduri europene ceea ce face ca tocmai ONG-urile și firmele cu experiență în domeniu să fie scoase de pe piață. OUG 44/2015 reduce doar in mod parțial penalitățile fiscale ale ANAF și nu rezolvă cauzal situația creeată.
Parteneri:
Asociatia CRED, Asociatia KELSEN
Scop:
Sa asigure condiţii pentru a recupera prejudiciile datorate intarzierilor cererilor de plata si a cererilor de rambursare datorate gestionarii defectuoase a programului POSDRU de către organismele abilitate în acest sens – ministere, autorități de management, organisme intermediare care au împiedicat asigurarea fluxului financiar către beneficiarii de fonduri europene.
Beneficiari:
Organizatii ale societatii civile active in absortia fondurilor structurale, ONG-uri, IMM-uri, SRL-uri, retele si organizatii ale societatii civile.
Rezultate:
- o scrisoare deschisa catre nou premier desemnat, domnul Dacian Ciolos
- zeci de organizatii au semnat scrisoarea
- zeci de organizatii si persoane juridice sustin demersul
- mai multe articole sunt diseminate in social media
- peste 50 organizatii contactate
- 2 audieri publice la Ministerul de Finante