adresată
Prim-Ministrului României, domnul Dacian Cioloș
Stimate Domnule Prim-Ministru Dacian CIOLOȘ,
Reprezentanți ai societății civile vă felicită pentru numirea in funcția de Prim-Ministru al României si vă doresc un mandat de succes pentru binele acestui popor !
Reprezentanți ai mai multor ONG-uri, firme și instituții care au accesat și implementat proiecte POSDRU sau care sunt direct interesate de absortia integrală a fondurilor structurale, trag un semnal de alarmă asupra situației critice în care se află beneficiarii din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat.
Este vorba despre dobânzile, penalitățile și amenzile acumulate în urma faptului că au plătit cu întârzieriere taxele și impozitele.
În acest moment, la sfărșitul exercițiului financiar 2007 – 2013, aproape că nu există proiect și beneficiar/partener care să nu înregistreze dificultăți financiare ca urmare a funcționării defectuoase a mecanismului cererilor de rambursare/de plată.
Menționăm faptul că datoriile beneficiarilor POSDRU sunt cauzate de întârzierile și blocajele în rambursarea cheltuielilor dar și de schimbarea regulamentelor și instrucțiunilor în perioada 2007 – 2013/15.
Astfel, gestionarea defectuoasă a programului POSDRU de către organismele abilitate în acest sens – ministere, autorități de management, organisme intermediare – a împiedicat asigurarea fluxului financiar către beneficiar.
Reamintim, punctual, cauzele situației actuale:
1. Prin decizia 53/13.12.2010, AMPOSDRU a decis ca prefinanțarea să fie redusă la 10 % de la 40%, asa cum a fusese prevăzută inițial în contract;
2. Acordarea cu întârziere prefinanțării (chiar și așa, redusă la doar 10%);
3. Întârzieri în rambursarea costurilor aferente cererilor de rambursare nerespectându-se astfel termenele prevăzute în contract și în instrucțiunile AMPOSDRU.
4. Întârzieri în efectuarea plăților aferente cererilor de plată, nerespectându-se astfel termenele prevăzute în contract și în instrucțiunile AMPOSDRU.
Menționam faptul ca Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale nu a fost corelată cu realitatea concretă din teren și nu a reușit să scutească efectiv penalizările cauzate de cele prezentate mai sus.
De exemplu, pe baza modalității de calcul a înlesnirilor la plată a obligațiilor fiscale principale și accesorii în conformitate cu art. 16 alin 1 și 2 din Ordinul Ministrului Finanțelor publice nr.1520/2013 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art.V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.50/2013 nu au fost reduse decât între 10% și 30 % din penalitățile și dobânzile înregistrate de către organizații către ANAF, restul sumelor datorate constituind datorii împovărătoare pentru beneficiari, datorate cauzal gestionarea defectuoasă a programului POSDRU de către organismele abilitate în acest sens – ministere, autorități de management, organisme intermediare.
Adăugăm faptul că din cauza acestei situații foarte multe ONG-uri și firme și-au încheiat activitatea și sunt în acest moment în stare de faliment. În foarte multe cazuri, datoriile acumulate au fost eșalonate pe foarte mulți ani, aspect care îngreunează activitatea curentă, în special a organizatiilor non-guvernamentale. Un efect pervers al acestor cumul de factori este tocmai imposibilitatea accesării pe viitor a proiectelor din fonduri europene ceea ce face ca tocmai ONG-urile și firmele cu experiență în domeniu să fie scoase de pe piață. OUG 44/2015 reduce doar in mod parțial penalitățile fiscale ale ANAF și nu rezolvă cauzal situația creeată.
În ultimul ani, foarte multe organizații și firme care au depus și câștigat proiecte nu au reușit să semnneze contractul de finanțare din cauză că au avut datorii înregistrate la ANAF, micsorand pentru viitor capacitatea de absortie a fondurilor structurale pentru România. Toate aceste aspecte nu au făcut decât să distrugă sectorul nonguvernamental, să scadă calitatea serviciilor sociale oferite beneficiarilor și, mai ales, să conducă la o rată de absorbție foarte scăzută. Deși am făcut o mulțime de adrese, am constatat cu surprindere că în perioada Guvernului Victor PONTA nu am primit raspunsuri clarificatorii nici de la Ministerul de Finanțe, nici de la Guvernul României.
Solicităm Guvernului României să ia în considerare amnistia fiscală a tuturor datoriilor și penalităților acumulate de beneficiari și restituirea sumelor încasate în mod abuziv până acum de către ANAF, pentru ca din punct de vedere cauzal s-a ajuns la aceasta situație datorită gestionarii defectuoase a programului POSDRU de către organismele abilitate în acest sens – ministere, autorități de management, organisme intermediare.
Solicităm o comunicare eficientă și constructivă cu reprezentanții ministerului de resort, cu cei ai autorităților de management dar și cu Ministerul de Finanțe.
În acest sens, solicităm de urgență, o audiență în care împreună să găsim cea mai bună soluție pentru a reglementa și a remedia toate aceste aspecte.
Solicitarea noastră este cu atât mai urgentă cu cât exercițiul financiar 2014 – 2020, care se află la început de drum, are nevoie de reguli clare pentru a fi gestionat eficient și pentru a se asigura o absorbție optimă pentru modernizarea României.
Va mulțimim foarte mult pentru amabilitate, deschidere si implicare și vă asiguram de tot sprijinul, experiența si expertiza pe care sectorul neguvernamental a acumulat-o in proiecte si programe de absorție a fondurilor europene ! Considerăm acest demers un model de democrație participativă prin care ne dorim să punem împreună expertiza miniștrilor Guvernului CIOLOȘ alături de expertiza societății civile organizate !
Va dorim un mandat de succes pentru România !!!
Cu deosebită considerație,
- Asociatia ANGEL / Presedinte, Eugen Lucan
- Asociatia Centrul Roman si Educatie si Dezvoltare Umana, Presedinte, Camelia Tancau
- Asociatia KELSEN Baia Mare, Presedinte, Titel Caosan
- Asociatia Consultantilor in Dezvoltare, Presedinte Petru Vasile Gafiuc
- Asociatia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Director, Marian Dascalu
- Social Firms Europe CEFEC, Secretar Tehnic, Alina Barsan
- Asociatia KULT-ART, Administrator, Nicoleta Daneasa
- Die Querdenker, Administrator, Johann Tomislav
- ASSOC, Presedinte, Florian Salajeanu
- Cercul de Excelenta pentru Resurse Comunitare, Adminsitrator Irimia Cristian
- Societatea Cooperativa „Mostenire Vie”, Director Borlean Alex
- Societatea Cooperativa „Eco Image”, Manager, Sindrestean Aurel
- Asociatia ARHETIP, Vicepresedinte, Magdalena Mihalache
- Fundatia QUO VADIS, Presedinte, Florin Ioan Zamfir
- ICG Integrated Consulting Group SRL, Managing Partner, Svasta Mihai
- SC Amazing Photos SRL, Administrator, Ioana Gligor Bekesi
- A.F.F.M.R. Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural, Director, Cristina Elena Chinole
- UGIR ( Uniunea Generala a Industriasilor din Romania) Filiala Braila – Iulian Zamfir – Presedinte
- Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala – (CAES) – Director executiv – Corina Atanasiu
- Asociatia TANARUL FERMIER
SUSTIN ACEST DEMERS SI:
- Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Comunitara, Presedinte, Sorin Caldararu
- Centrul Roman pentru Educatie Economica (CREE), Presedinte, Paul Lacatus
- A.L.I.A.T. – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului www.aliatong.ro
- Fundatia pentru Ingrijiri Comunitare – Presedinte, Valentin Vladu
- SC Monoprix SRL – Director, Zamfir Iulian
- Asociatia Europeana Dunarea – Presedinte, Anca Zamfir Presedinte
- SC Battonetti SRL – Contabil Sef, Pascaru Alina
- Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice, Presedinte, Catalin Georgescu
- Asociatia pentru Dezvoltarea Inteligentei Emotionale (ADIE)
- SC CENTRADE INTEGRATED SRL
- S.C. Bsmartest Press Group SRL
- Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia
- Asociatia Artha Covasna, Presedinte, Ionel Busuioc
- Club Roman International
- Societatea Română de Reabilitare Orală
- Asociatia INTEGRA ROMANIA, Presedinte, Adrian Ban
- INTERLOG COM SRL, Director, Simona Cojocarescu
AVETI SCRISOAREA ATASATA IN ANEXA PRECUM SI UN MODEL DE FORMULAR DE ADEZIUNE SI SUPORT PENTRU ACEASTA INITIATIVA. PUTETI SUSTINE ACEST DEMERS SI PRINTR-O ADEZIUNE EXPRIMATA IN SECTIUNEA DE COMENTARII sau un e-mail pe adresa eugensucces@yahoo.com sau tancaucamelia@yahoo.com, EVENTUAL ATASAND SI FORMULARUL SEMNAT SAU STAMPILAT. Informatii suplimentare puteti obtine telefonand la persoane de contact Eugen Lucan (0737134444) si Tancau Camelia (0723139738).
VA MULTUMIM !