Susțineți adoptarea Pl-X 587/2019 pentru a proteja copiii și adolescenții

Coalitia 2035FaraTutun a lansat o campanie prin care ni se solicita: „Susțineți adoptarea Pl-X 587/2019 pentru a proteja copiii și adolescenții României de expunerea la produsele din tutun(inclusiv tutun încălzit) și țigări electronice. 

Asociatia ANGEL sustine acest demers. Redam in continuare mesajul primit de la Coalitie.

„Peste 18.000 de minori, care consumă zilnic în România produse din tutun încălzit, au acces neîngrădit la ele, online și offline, deși legea le interzice.

Philip Morris, producătorul Iqos, susține logistic una dintre cele mai vocale asociații care se opune reglementării produselor cu tutun. Corporația s-a infiltrat la târguri și conferințe medicale, unde a promovat Iqos, până a stârnit reacții dure din partea Academiei de Științe Medicale și Academiei Române, care au acuzat-o că manipulează doctorii.

Mai mulți medici din România au primit oferte să participe la studii clinice finanțate de Philip Morris, care să evidențieze beneficiilor Iqos pe proprii pacienți și să arate că este mai puțin toxic decât țigările clasice.

Exista însă studii independente, precum cel emis anul trecut de Institutul de Sănătate Publică din Italia, care contrazic gigantul din industria tutunului. Acest raport susține că 12 substanțe emise de Iqos sunt fie cancerigene, fie posibil genotoxice, ceea ce înseamnă că pot schimba ADN-ul din celule și provoca mutații.

Și România putea realiza asemenea studii, dar miniștrii sănătății n-au manifestat interes. În paralel, Philip Morris derulează campanii publicitare de anvergură în jurul Iqos, profitând că legislația actuală este depășită tehnologic și semantic. Inclusiv, CFR Călători a încasat bani de la gigantul tutunului.

Detaliile investigației se regăsesc aici: https://www.riseproject.ro/articol/minciuni-incalzite/

* Articolul face parte din proiectul de investigații jurnalistice #BlowingUnsmoke, derulat de Organized Crime and Corruption Reporting Project în parteneriat cu RISE Project și alte zece entități media din tot atâtea țări.

Susțineți adoptarea Pl-X 587/2019 pentru a proteja copiii și adolescenții României de expunerea la produsele din tutun(inclusiv tutun încălzit) și țigări electronice. Sănătatea generației viitoare depinde de deciziile pe care le luăm acum. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi în acest demers!

Vă mulțumim!

Echipa Inițiativa 2035 Fără Tutun”