SOC/353 Mediile fara fum de tutun

Descriere: Fumul de tutun este un amestec toxic complex, format din peste 4 000 de substanţe, printre care substanţe toxice, precum cianură de hidrogen, amoniac şi monoxid de carbon, cât şi alte peste 50 de substanţe (69 ) care s-au dovedit a fi cancerigene, fumatul fiind o sursă răspândită de morbiditate şi mortalitate în UE. Modificarea definiţiei din FTMA în „fum de tutun cancerigen din mediul ambiant” – FTCMA este argumentată ştiinţific.CESE consideră că este absolut necesar să se interzică fumatul şi implicit expunerea la FTMA în locurile frecventate de copii şi tineri (grupa de vârstă 0-18 ani) – locuri de recreere: cluburi, discoteci închise, baruri, terenuri de sport, spaţii de agrement pentru copii etc. Această măsură ar putea salva o parte din actuala generaţie de copii şi adolescenţi din grupa de vârsta 15-18 ani, care sunt cei mai expuşi la riscul de a fuma şi la FTMA. Unii dintre ei aleg să fumeze prima ţigară şi se transformă din fumători pasivi în fumători activi, în general, în perioada de vârstă 15-18 ani.

Parteneri:
CESE, Asociatiile de protectia a pacientilor, ENSP.

Scop: Sa expuna un AVIZ  al Comitetului Economic și Social European
privind  propunerea de  Recomandare a Consiliului privind mediile fără fum de tutun COM(2009) 328 final – 2009/0088 (CNS).

Beneficiari:
Cetateni europeni, ONG-uri, pacienti, lucratori expusi la fumul de tutun din mediul ambiant. Grupul tinta este format din peste 650.000 de cetateni europeni care mor prematur.

Rezultate:

  • 1 aviz SOC/353 Mediile fara fum de tutun este adoptat in plenara Comitetului Economic si Social European (În cea de-a 457-a sesiune plenară, care a avut loc la 4 şi 5 noiembrie 2009 (şedinţa din 5 noiembrie 2009), Comitetul Economic şi Social European a adoptat prezentul aviz cu 81 de voturi pentru, 68 de voturi împotrivă şi 9 abţineri / Raportor: dl Lucan);
  • 2 intalniri in grupul de lucru;
  • 7 consultari avute cu ENSP si o scrisoarea de support din partea unei coalitii cu peste 500 de organizatii;
  • 1 expert roman a oferit consultanta;
  • peste 10 intalniri de promovare a avizului (folow-up meetings)
  • mai multe amendamente propuse de organizatiile patronale;
  • mai multe organizatii si institutii din Romania si din Europa sunt consultate
  • avizul este diseminat catre mai multe organizatii neguvernamentale interesate din Romania si din Europa;
  • a fost solicitata Comisiei Europene o cercetarea care se evalueze perioada la care incep fumatorii acest viciu si sa motiveze si cauzal aceasta optiune tinand cont de faptul ca majoritatea europeneilor fumeaza prima tigara in perioada adolesecentei.
  • Avizul a fost supus consultarii publice si diseminat pe www.angel.ro