Opriti extinderea atributiilor politiei militare impotriva civililor !

Politia Militara nu poate interveni in actiuni civile!

Către:     Guvernul ROMÂNIEI

Ministerul Apararii Nationale

Președinția ROMÂNIEI

Ministerul Justitiei

Avocatul Poporului

Ref:        PLANGERE PREALABILA cu privire la  Proiectulul de act normativ denumit “ Lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea poliţiei militare” publicat pe site-ul MApN în 27 ianuarie 2021.

                Procedura de suspendare si anulare atat a demersului legislativ cat si a proiectului de act normativ, precum si a tuturor actelor subsecvente ce decurg din acest demers ilegal si neconstitutional.

 

Domnule Prim-Ministru,

Domnilor Ministri,

Domnule Presedinte al României,

Doamna Presedinte a Avocatului Poporului,

 

Subscrisă Asociația ANGEL avand CUI 14240275, str. Spataru Preda nr. 19, bl. 19, sc. B, ap. 45, Sector 5 Bucuresti, tel: +40741134444, e-mail: asociatia.angel@gmail.com, reprezentată de  Eugen LUCAN în calitate de președinte, în nume propriu și în calitate de mandatar a altor organizații din societatea civilă sau persoane, având în vedere Proiectul de act normativ denumit lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea poliţiei militare, publicat pe site-ul MApN în 27 ianuarie 2021 VA FACEM URMTOAREA PLÂNGERE ADMINISTRATIVĂ SI VA SOLICITAM:

  1. PRELUNGIREA TERMENULUI DE CONSULTARE PUBLICA CU 30 DE ZILE, ORGANIZAEA UNEI DEZBATERI

PUBLICE, IN CONCRET, (NU ON-LINE)  CU CETATENII, ASOCATIILE SI FUNDATIILE INTERESATE.

  1. REVOCAREA, ANULAREA SI SUSPENDAREA Proiectului de act normativ denumit “Lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea poliţiei militare”, publicat pe site-ul MApN în 27 ianuarie 2021”.
  2. Sa ne dati nr. de inregistrare la aceasta Petitie/Plangere si sa ne primiti intr-o audienta, de urgenta.

 

In mod special vă NOTIFICĂM și vă SOLICITĂM următoarele:

 

1.ORGANIZAREA unei DEZBATERI PUBLICE cu participarea directă a reprezentanților  societății civice, motivat de faptul că Subiectul extinderii activității poliției militare asupra societății civile este în primul rând neconstituțional, apoi necesită discuții complexe, deoarece vizeaza in mod direct securitatea vieții, a integrității și demnității persoanelor ce formează poporul român.

 

  1. Solicităm ELIMINAREA ART. 14 din acest proiect de lege pentru următoarele motive:

-Poliția militară nu poate avea drepturi / jurisdicție asupra populației civile în timpul stării de alertă sau a stării de urgență. Aceasta se poate face de către poliția militară doar în situații de asediu, de mobilizare sau de război.

-Nu se poate reglementa o situație care a fost eronată și abuzivă, respectiv mobilizarea militarilor și a celor din poliția militară pentru a interveni în spațiul public, în timpul situației de urgență.

Scoaterea armatei în stradă în starea de urgență a fost un abuz, deoarece atunci a fost o situație medicală, nu a fost război sau invazie militară.

Mai mult, a fost și o încălcare a legii din partea Guvernului, deoarece armata nu are astfel de atribuții și nu există un cadru legislativ care să reglementeze astfel de situații.

A pune armata să facă acțiuni pentru care nu există prevederi legislative – și implicit nu are atribuții în acest sens – este o încălcare fragrantă a legii și a Constituției.

Legat de aceasta, nimeni nu fost tras până acum la răspundere pentru  încălcarea legii.

-Se încalcă Constituția României

Având în vedere că „Armata este subordonată exclusiv voinței Poporului Român” (art. 118, pct. (1) din Constituția României), Adunarea Constituantă a circumscris cu exactitate scopul Armatei, ceea ce arată foarte clar că factorii de conducere politică și militară nu au dreptul să stabilească Armatei Române alte scopuri decât cele ce i s-au prescris limitativ în textul de Constituție (Tratat de Constituție comentată și adnotată).

„Subordonarea armatei voinței suverane a poporului și constituționalizarea acestei legături arată foarte clar că forțele armate ale statului român NU pot fi instrumente aflate la dispoziția autorităților publice (sau a intereselor de grup ale partidelor politice – n.p.), care ar avea astfel vocația și latitudinea să se folosească de armată împotriva poporului sau pentru a-și satisface interese politice, fără legătură cu cele împărtășite de popor.

Dispoziția constituțională potrivit căreia armata este subordonată exclusiv voinței poporului român reprezintă temeiul constituțional al controlului civil asupra forțelor armate.

 

 

Orice dispoziție legală care ar scoate armata din sfera de control civil NU ARE CARACTER CONSTITUȚIONAL.” (Tratat de Constituție comentată și adnotată).

 

-„Intervenția armatei în anumite situații civile poate fi stabilită numai de CSAT, nu prin prevederi legale. „Numai pe durată limitată și având un scop bine determinat, CSAT-ul poate decide participarea forțelor armate alături de poliție și de alte forțe interne pentru asigurarea ordinii constituționale și ocrotirea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.” (Tratat de Constituție comentată și adnotată).

 

-Așadar, situațiile civile în care poate interveni armata sunt decise punctual de CSAT, în funcție de gradul de amenințare sau de știrbire a democrației constituționale, care să facă justificată intervenția armatei și nu pot fi stipulate de facto prin lege. Stabilirea prin lege a situațiilor în care poate interveni armata se face numai în cazuri de asediu, mobilizare sau război.

 

-Democrația constituțională, atunci când este încălcată, este apărată îndeobște de forțele de poliție și de jandarmerie și de alte servicii publice specializate, care dețin fiecare și toate împreună resursele pentru a neutraliza amenințările care ar atenta la valorile fundamentale și la instituțiile democratice instituite prin voința constituantă.

 

-Chiar și în situații extreme de revoltă populară, armata nu poate interveni pentru că ea nu poate fi utilizată în niciun caz împotriva poporului.

 

-Astfel de decizii majore, cu implicații deosebite asupra democrației, a drepturilor și libertăților cetățenești se pot lua numai de către poporul român, prin Referendum.

 

-Nu se pot institui „noii abordări conceptuale folosite în Armata României” (citat din expunerea de motive), fără acordul Poporului Român. Nimeni altcineva nu poate schimba, după bunul plac și / sau după interese personale sau de grup, ordinea corectă a lucrurilor, legală și constituțională.

 

-Nicio țară democratică nu conferă armatei astfel de atribuții abuzive.

 

-Considerăm că prin prevederile art. 14 din proiectul de lege se încearcă un experiment asupra populației României, implementând legi, care pe de-o parte sunt neconstituționale iar pe de altă parte nu se regăsesc nicăieri în legislațiile țărilor democratice ale lumii. Astfel de prevederi reprezintă o încălcare fragrantă a drepturilor și libertăților fundamentale, garantate de Constituție.

 

Se încalcă tratate internaționale în domeniul atribuțiilor armatei în raport cu societatea civilă.

În concluzie, art. 14 din proiectul de lege în discuție trebuie eliminat în totalitate.

 

3.De asemenea, solicităm ca la art. 17, lit. g) să se clarifice ce înseamnă stări excepționale, prin înlocuirea termenului „excepționale” cu ”de alertă, de mobilizare sau de război”.

 

Pe cale de consecință, pentru toate motivele mai sus învederate și pentru nealterarea eticii și moralității, raportat la o justă cauză, în condiții de legalitate, vă solicităm modificarea acestui proiect de lege.

 

SOLICITĂM de asemenea să ne confirmați de îndată primirea prezentei notificări și a numărului de înregistrare alocat.

Confirmarea dumneavoastra referitor la cele invederate mai sus va fi dovada bunei-credințe a dumneavoastră față de faptul că nu ignorați problemele învederate și aspectele juridice atât de importante, pe subiectul de face obiectul dezbaterii în cauza.

 

Aceasta reprezinta si procedura prealabila conform legii Contenciosului Adminsitrativ.

 

Cu considerație,

ASOCIAȚIA ANGEL

Eugen LUCAN

Președinte

2 thoughts on “Opriti extinderea atributiilor politiei militare impotriva civililor !

  1. Poporul roman este mult prea indulgent cu politicienii ingrati… faptul ca stam cuminti si asteptam cu unilibta sa plece de la conducere ,prin demisie, asta arata ca nu suntem constienti de drepturile noastre si de aceea ei sunt in fiecare zi mai cu tupeu, mai obraznici si mai incorecti cu noi… ar fi necesar sa ii luam frumos de manuta, cu politia si avocati pregatiti pt astfel de situatii, si sa le punem catusele si sa ii ducem acolo unde este locul lor… la puscarie… cum sa avem o tara libera ,daca ne conduc fiibte cu probleme psihice?… ce bolnav psihic, ar recunoaste ca trebuie sa mearga la doctor?…

  2. Subscriu la această petiție ! In plus consider că acest guvern a devenit necredibil și ilegitim prin toate deciziile luate în ultimele 12 luni . Decizii care sunt vizibil luate împotriva poporului și a statului de drept .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *