Casa pt o mama cu doi copiii

Descriere:
Privarea de locuință este definită de facilitățile reduse și se evaluează având ca referință acele gospodării cărora le e spart acoperișul, nu au baie/duș și toaletă sau locuințele sunt prea întunecoase. Eurostat  precizează că, în UE, 30 de milioane de cetățeni suferă din cauza spațiului insuficient și a condițiilor precare de locuit. În 2009, 6% din populația Europei a suferit o formă severă de privare de locuință. În UE, 12,2% din populație trăiește în locuințe care au costuri de întreținere mari raportate la veniturile acestora. Unul din șase europeni afirmă că este dificil să-și plătească costurile cotidiene ale întreținerii locuinței .

În UE, 26% dintre cetățeni consideră că o locuință decentă este prea scumpă în societatea noastră. Este a patra motivație a societății din UE, care răspunde cel mai bine la întrebarea: „De ce sunt oamenii săraci?”  Adaposturile pentru persoane fara locuinta sunt doar solutii temporale pentru integrarea persoanelor aflate in dificultate. In avizul SOC 408-Fenomenul persoanelor fara adapost, al Comitetului Economic si Social European, Eugen Lucan, presedintele asociatiei Angel a evidentiat necesitatea ca procesul de reintegrare sa fie focalizat in principal catre identificarea unei locuinte permanente. Abordarea conceptului „Housing First” permite identificarea unor solutii pe termen lung pentru persoanele aflate in dificultate care nu au o locuinta. In viziunea Comitetului Economic si Social European locuinta este un drept fundamental care garanteaza dreptul la viata, la sanatate, la securitate si la educatie a cetatenilor europeni. La solicitarea primariei Tg. Neamt ne-a fost referata familia B. formata dintr-o mama si 2 copii.Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU garantează dreptul la condiții de viață adecvate, ceea ce include locuința, serviciile medicale și sociale. În articolul 25 alineatul (1) se menționează: „Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare”.

Parteneri:
Asociatia ANGEL, Primaria Tg. Neamt, familia Chitic (donatori).

Scop:
Sa ofere un adapost pentru o familie cu 2 copii. Sa previna abandonul scolar si familial pentru 2 copii mici. Sa implice comunitatea si toti actorii sociali intr-un parteneriat de responsabilitate sociala. Sa protejeze dreptul la locuinta ca o forma de respect a drepturilor fundamentale si in special a drepturilor fundamentale ale copiilor.

Beneficiari: 
2 copii fara adapost, o mama singura fara adapost.

Rezultate:

  • 1 parteneriat realizat cu bunicul beneficiarei care acceptat extinderea casei cu inca o dependenta pentru o mama cu 2 copii
  • mai multe cereri de sponsorizare
  • 1 donator local a furnizat placi de lemn si rigips pentru reparatii renovari
  • Asociatia ANGEL a cumparat scandura pentru amenajarea dusumelei
  • o echipa a unei firme locale face lucrarea de amenajare si reparatie
  • 1 sponsor local a donat materiale pentru izolatia termica a locuintei
  • 1 articol creeat pe www.angel.org.ro: Despre LOCUINTĂ …Stiați că?