Revendicări protest ”Fara haos in legislatia fiscala”

Miting de protest

Buna ziua, transmit atașat Memoriu cu revendicările pe care le formulăm în cadrul adunării publice care va avea loc în data de 08 iulie 2024, începând cu ora 8.30, ”Fără haos în legislația fiscală”.

Totodată, având în vedere art. 12 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, potrivit cărora: ” În cazul în care participanții la adunări publice au formulat petiții sau memorii, acestea pot fi prezentate autorităților publice destinatare de un grup de maximum 10 persoane”, solicităm organizarea unei întâlniri, în data de 08.07.2024, cu reprezentanții Guvernului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Transporturilor pentru prezentarea memoriului cu revendicările și vă comunicăm că împuternicim pe d-na. Elena Radu, președintă a Asociației Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și pe domnii Medan Mircea și Andruș Dănuț, reprezentanți legali ai Asociației de Proprietari Paltinul să ne reprezinte în fața Guvernului României și Ministerului Finanțelor să ne reprezinte pentru prezentarea și soluționarea revendicărilor pe care le avem.

Vă solicităm să înregistrați această cerere și să ne comunicați numărul de înregistrare!

Către

Guvernul României

Ministerul Finanțelor Publice

Ministerul Transporturilor

 

Asociatia ANGEL, cu sedul in str. Spataru Preda nre. 19, bl. 19, sc. B, et. 3, ap. 32, reprezentata de Eugen Lucan in calitate de presedinte, se alatura demersului Asociatiei COALITIA PENTRU APARAREA STATULUI DE DREPT,

Având în vedere adunarea publică anunțată pentru data de 08 iulie 2024, începând cu orele 8.30, ”Fără haos în legislația fiscală”, prin prezenta vă informăm că participăm la această adunare publică și avem următoarele revendicări:

  1. Eliminarea interdicției privind efectuarea operațiunilor de încasări și plăți în numerar pe teritoriul României

(Abrogarea Legii nr. 70/2015, abrogarea normelor care interzic, ca regulă, efectuarea cu numerar a operațiunilor de încasări și plăți pe teritoriul României și permit, numai ca excepție, efectuarea de operațiuni cu numerar sub anumite plafoane)

  1. Eliminarea e-factura, cu excepția facturării electronice în domeniul achizițiilor publice prevăzută de Directiva 2014/55/UE

(modificarea OUG nr. 120/2021 și abrogarea art. 319 alin. (11) din Legea nr. 227/2015)

 

  1. Eliminarea RO  e-TVA, eliminarea sistemul informatic de interes strategic național și a modulelor de valorificare a datelor și informațiilor furnizate prin intermediul S.I.I.S.N. (modulele hubului financiar)

(Abrogarea OUG nr. 116/2023)

 

  1. Abrogarea hubului financiar

(abrogarea OUG nr. 109/2023)

 

  1. Revizuirea listei mărfurilor cu risc fiscal ridicat pentru generarea codului UIT, precum și alte modificări ale OUG nr.  41/2022 pentru eficientizarea activității de transport.

 

  1. Respectarea principiului predictibilității în domeniul fiscal și principiului transparenței decizionale în adoptarea actelor normative

 

  1. Stoparea adoptării la nivel național de acte normative prin care se reglementează introducerea haotică în sistemele electronice din domeniul public a așa-zisei digitalizări care are ca și componentă instrumente de data mining, machine-learning, Artificial Intelligence (insuficient reglementate până în prezent și fără să se fi făcut studii de impact reale cu privire la impactul acestora asupra drepturilor și libertățile individuale ale cetățenilor), precum și adoptarea unei politici de stat a României la nivel european în același sens.

Sistemele electronice din domeniul public trebuie automatizate, nu digitalizate.

 

  1. Întreprinderea demersurilor necesare la nivel național și european pentru modificarea mecanismului fiscal privind TVA-ul, astfel încât TVA-ul  să reprezinte cu adevărat o taxă pe valoare adăugată pe bunurile și serviciile nou create, adică să fie perceput o singura dată, la prima tranzacție, pentru combaterea evaziunii fiscale.

Trebuie simplificată legislația fiscală și mecanismul fiscal de încasare a TVA de către bugetul de stat.

 

            Argumentele pe larg  și soluțiile privind actele normative care trebuie adoptate pentru soluționarea acestor revendicări vă vor fi comunicate de către Asociația Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept.

            Menționăm că parte din aceste revendicări au fost formulate și în cadrul protestului agricultorilor și transportatorilor din ianuarie 2024, regăsindu-se la poz. 26, 27 și 28 din Memoriul cu lista de revendicări înregistrată la Cancelaria Prim-Ministrului sub nr. 794/02.02.2024. Însă, cu toate că prin Decizia Prim-ministrului nr. 59/2024 a fost înființat un comitet interministerial pentru soluționarea acestor revendicări, ele nu au fost soluționate până în prezent. 

            Totodată, având în vedere art. 12 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, potrivit cărora:  În cazul în care participanții la adunări publice au formulat petiții sau memorii, acestea pot fi prezentate autorităților publice destinatare de un grup de maximum 10 persoane”, solicităm organizarea unei întâlniri, în data de 08.07.2024,  cu reprezentanții Guvernului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Transporturilor pentru prezentarea memoriului cu revendicările  și   comunicăm că împuternicim pe d-na. Elena Radu, președintă a Asociației Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și pe domnii Medan Mircea și Andruș Dănuț, reprezentanți legali ai Asociației de Proprietari Paltinul să ne reprezinte în fața Guvernului României, Ministerului Finanțelor și Ministerului Transporturilor pentru prezentarea și soluționarea revendicărilor pe care le avem.

 

Data                                                                                                                Semnătura,

07.07.2024

 

 

Later Edit:

Bună ziua,

Petiția dumneavoastră a fost înregistrată la Cancelaria Prim-Ministrului cu nr. 4388/08.07.2024.

O zi bună!

Cancelaria Prim-Ministrului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *