Proteste STOP 5G la Universitate

Eugen Lucan, Asociatia ANGEL

Câteva zeci de persoane protestează sâmbătă după-amiază, la Piaţa Universităţii, împotriva implementării tehnologiei 5G în România, acţiunea fiind organizată de către Coaliţia Stop 5G.

„Organizăm acest miting pentru a atrage atenţia autorităţilor publice cu privire la pericolele implementării 5G în România, o tehnologie care este făcută şi se doreşte a fi legiferată fără studii de impact, fără analize, fără cercetare şi fără consultarea populaţiei”, a declarat, pentru AGEPRRES, Eugen Lucan, reprezentantul Asociaţiei Angel România, membru al Coaliţiei Stop 5G.

Potrivit acestuia, tehnologia 5G aduce prejudicii în special drepturilor fundamentale ale omului, respectiv la dreptul la sănătate şi viaţa privată.

„Pericolul iminent care provine de la această tehnologie se datorează faptului că vom avea din 50 în 50 metri antene care vor emite în frecvenţa 5G, cu impact asupra sănătăţii oamenilor şi care pot conduce la dispariţia unor habitate foarte importante pentru om”, a menţionat Eugen Lucan.

Acţiunea de protest este autorizată, conform reprezentantului Asociaţiei Angel, urmând ca manifestanţii, care poartă pancarte cu mesajul ‘STOP 5G” să se deplaseze în marş până la Piaţa Romană, iar apoi să se întoarcă la Piaţa Universităţii, pe platoul din faţa Teatrului Naţional.

Coaliţia Stop 5G a anunţat organizarea pentru sâmbătă a unor acţiuni similare şi la Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Braşov, 25 ianuarie fiind declarată de Coaliţia Internaţională Stop 5G ca „zi de protest împotriva implementării tehnologiei de comunicaţii wireless 5G”.

Potrivit unui comunicat transmis de către organizatori, scopul protestului este acela de a împiedica montarea a milioane de antene 5G pe Pământ şi a 50.000 de sateliţi 5G în spaţiu, dar şi pentru a stabili întâlniri de urgenţă la nivel înalt cu funcţionarii din organizaţiile guvernamentale şi organizaţiile internaţionale (Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii).

„Problema o constituie radiaţia undelor electromagnetice, care se intensifică constant de mai bine de două decenii prin amploarea evoluţiei tehnologiei wireless. Tehnologia wireless 5G va aduce o creştere uriaşă a poluării electromagnetice, într-un timp foarte scurt, în oraşe, suburbii, parcuri, rezervaţii naturale, oceane, până şi în Groenlanda şi Antarctica. În loc de turnuri cu antene la distanţe de câţiva kilometri unul faţă de altul, vor fi amplasate antene celulare de mici dimensiuni, dar foarte puternice, în medie la fiecare a treia locuinţă. În loc de 2.000 de sateliţi care orbitează Pamântul în prezent, vor fi în cel mai scurt timp 50.000 de sateliţi”, se afirmă în comunicatul Coaliţiei STOP 5G.

Potrivit sursei citate, printre protestatari sunt şi „persoane care au fost afectate atât de grav de dispozitivele wireless încât nu se mai pot integra în societate”.

„Misiunea Coaliţiei STOP 5G este de a PROTEJA drepturile constituţionale ale cetăţenilor României, printre care dreptul la viaţă, dreptul la sănătate, dreptul la un mediu curat, dreptul la proprietate, dreptul la intimitate, atât prin a STOPA DEMERSURILE GUVERNULUI ROMANIEI şi ale ANCOM ce privesc promovarea cu celeritate a implementării tehnologiilor 5G în România şi oprirea oricărui demers legislativ destinat implementării acestor tehnologii invazive, nesustenabile, experimentale şi dovedit a fi dăunatoare intregului ecosistem. Coaliţia STOP 5G are ca scop responsabilizarea tuturor actorilor sociali şi politici pentru angajarea răspunderii Instituţiilor Statului, a funcţionarilor şi a tuturor factorilor de decizie în raport cu necesitatea de a respecta drepturile constituţionale prin respectarea şi aplicarea PRINCIPIULUI PRECAUŢIEI care protejează viaţa, sănătatea oamenilor precum şi mediului natural”, se mai afirmă în comunicatul menţionat. AGERPRES / (AS – autor: Sorinel Peneş, editor: Marious Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

SURSA:  AGERPRES

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *