Asociatia ANGEL solicită asistenților sociali din România să ne asumăm astăzi o zi fară tutun

Ziua internationala fara tutunZiua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai. Asociatia ANGEL invita asistentii sociali să  încurajeze beneficiarii de servicii sociale, liderii comunitari si partenerii serviciilor sociale  la o perioadă de abstinență de 24 de ore de la toate formele de consum de tutun.  In inteaga lume pe 31 mai se atragă atenția asupra prevalenței răspândite a consumului de tutun și asupra efectelor negative asupra sănătății, care în prezent duc la peste 7 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, dintre care 890 000 sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la afecțiuni secundare, fumul secundar (denumit si fumat pasiv).

Eugen Lucan, presedintele Asociatiei ANGEL si raportor al  CESE al avizului SOC 353 Mediile fara fum de tutun a declarat : „Asistența Socială este despre viață, iar calitatea vieții depinde de calitatea respirației. Ca ființe umane putem să trăim fără să mâncăm peste 30-40 de zile, fără să bem apă, rezistăm 3-4 zile, dar fără să respiram nu putem trăi mai mult de câteva minute. Din această perspectivă, pot afirma că tutunul și fumul de tutun afectează calitatea respirației, ca  funcție vitală esențială, și  mai devreme sau mai târziu va afecta calitatea vietii.  Pe de altă parte consumul de tutun reprezintă o adicție, o stare fiziologică de depedență. Asistentul social este deseori  intreresat, în numele beneficiarilor săi, în special de gradul de autonomie profesională sau socială. Dar aceste obiective  pot fi atinse tot mai greu atunci când beneficiarii sau clienții nostri, din cauza unor dependențe, își pierd starea de sănătate. Asistența Socială, ca proces, e o poveste frumoasă, de la dependențe la independență și autonomie.

Asociatia ANGEL solicita asistentilor sociali din Romania sa disemineze acest mesaj si să ne asumăm astazi  o zi fară tutun.

Astazi 31 mai, faceți sport (respectand legislatia cu privire la distanta fizica in perioada starii de alerta), deveniți Ambasadori ai „Inițiativei 2035 Fără Tutun”, deveniți cât mai plenar conștienți de această forță care susține Viața și care se numește respirația sănătoasă!

Asociatia ANGEL

www.angel.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *