Astăzi, Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei sa promoveze in politicile publice „Dreptul la Locuinta”

HomelessnessAstăzi, de ziua Internationala a Oamenilor fara Locuinta Asociatia ANGEL  atrage atenția asupra nevoii de a transpune in actiunile cotidiene, in strategiile locale, regionale si nationale precum si in politiciele publice Declaratia Universala a Drepturilor Omului a ONU in special Art. 25:

„1. Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei sale, cuprinzind hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciilor sociale necesare; el are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrinete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa.

In UE, peste 30 de milioane de cetățeni suferă din cauza spațiului insuficient și a condițiilor precare de locuit. 6% din populația Europei a suferit o formă severă de privare de locuință. În UE, 12,2% din populație trăiește în locuințe care au costuri de întreținere mari raportate la veniturile acestora.

În medie, tinerii fara adapost reprezinta 20-30% din numărul total de persoane fără adăpost din majoritatea țărilor europene. În Țările de Jos, 41% din populația persoanelor fără adăpost sunt tineri. Aceste numere au crescut în ultimii ani, Danemarca înregistrând o creștere de 80% între 2009-2016, iar Irlanda creștere de 93% între 2014-2017. Cercetările privind excluziunea locuințelor în Europa au constatat că tinerii sunt mult mai expusi la experiența deprivării grave a locuințelor.

Persoanele fără adăpost care trăiesc pe stradă reprezintă cea mai vizibilă și extremă formă de sărăcie și excluziune. Problema persoanelor fără adăpost poate include și o serie de alte situații, precum persoanele care sunt în adăposturi de urgență, temporare sau de tranziție, persoanele care locuiesc temporar cu familia sau la prieteni, persoanele care trebuie să părăsească diferite instituții și nu au o locuință, persoanele amenințate cu evacuarea sau persoanele care au un adăpost inadecvat sau nesigur.

In Romania exista foarte multe comunitati rurale si urbane in care se constata diferite forme de deprivare a locuintei: locuinte cu acoperisul spart, locuinte cu toaleta in curte, absenta racordarii locuintelor la electricitate, locuinte insalubre sau locuinte improvizate, absenta unui document legal de inchiriere sau de proprietate pentru persoane care locuiesc intr-un anumit spatiu.

Asociatia ANGEL consideră că fenomenul persoanelor private de locuință  poate aduce atingeri în mod direct drepturilor omului așa cum sunt ele stipulate în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (în articolele: 1, 2, 3, 6, 7, 21, 34) , precum și în Carta Socială Europeană revizuită și în Pactul internațional privind drepturile economice, sociale și culturale.

Dovada regretabilă a faptului că fenomenul persoanelor fara locuinta nu mai poate fi controlat în unele zone este reliefată de existența copiilor „la a doua generație“, care trăiesc pe stradă ai căror părinți provin din rândul persoanelor fără adăpost. Faptul ca inca mai mor persoane in strada, ca majoritatea serviciilor sociale destinate persoanelor fara adapost sunt „servicii de urgenta” reprezinta dovada esecului unor politici sociale care ar trebui sa se bazeze pe estimari si predictibilitate.

Asociatia ANGEL invita Guvernul Romaniei si toti actorii sociali sa promoveze in politicile sociale principiul „Casa mai Intai”. Accesul la locuinta este un drept fundamental care garanteaza o mai mare autononomie sociala a persoanelor defavorizate, bunastarea cetatenilor si perspectiva unui trai decent. In viziunea Asociatiei ANGEL accesul la locuinta este garantia minimala pentru a creea standardele Statului Bunastarii in Romania.

10 octombrie 2022,

Eugen LUCAN,

Presedinte Asociatia ANGEL

*******************************

Despre Asociatia ANGEL: 

Misiunea Asociatiei ANGEL este de a promova bunastarea si armonia copilului, individului, familiei si a comunitatii, de a promova drepturile omului, protectia mediului, valorile culturale si spirituale.

Asociatia ANGEL ajuta persoane in situatii de dificultate, indiferent de natura si cauza acestora, pe teritoriul national si in afara lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *