Stimate Domnule Prim Ministru,
Stimate Domnule Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,
Stimata Doamna Ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene
Stimate doamne si stimati domni senatori si deputati,
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina sa de internet, ghidul solicitantului pentru accesarea submasurii 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale, versiunea consultativa, sesiunea a treia – 2017.
Analizand prevederile ghidului sus mentionat si ale anexei 7 – Lista codurilor CAEN aferente activitatilor care sunt eligibile la finantare, s-au constatat o serie de nereguli grave, susceptibile de a afecta alocarea fondurilor europene nerambursabile prin intermediul submasurii 6.2, dupa cum urmeaza:
1.In anexa 7 – Lista codurilor CAEN aferente activitatilor care sunt eligibile la finantare, la ghidul solicitantului submasura 6.2, codul CAEN 1629 – Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din pluta, paie si din alte materiale vegetale impletite este incadrat in categoria „Serviciilor pentru populatia din spatiul rural”.
– codul CAEN 1629 este singurul cod CAEN de productie, din anexa 7, incadrat de catre AFIR in categoria „Serviciilor pentru populatia din spatiul rural”;
– conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, fabricarea este sinonima cu productia;
2. AFIR nu a oferit o definitie clara a serviciilor pentru populatia din spatiul rural.
3. Exista discriminari intre diversele servicii din anexa 7, doar o parte dintre aceste servicii fiind considerate de catre AFIR servicii pentru populatia din mediul rural.
Avand in vedere aceste aspecte deosebit de grave cu consecinte asupra returnarii fondurilor europene catre Uniunea Europeana, va solicitam urmatoarele:
1. Demararea unei anchete urgente la AFIR asupra modului in care au fost intocmite documentele aferente submasurii 6.2;
2. Anularea lansarii submasurii 6.2 si 6.2 ITI pana la finalizarea anchetei;
3. Anchetarea modului in care o singura activitate productiva (cea aferenta codului CAEN 1629) este incadrata eronat in categoria serviciilor pentru populatia rurala, pentru a fi favorizata la acordarea nejustificata a punctajului suplimentar, conform principiului de selectie 2, aferent prioritizarii sectoarelor cu potential de crestere (este singura activitate productiva care primeste cele 45 de puncte aferente serviciilor);
4. Prezentarea motivelor pentru care nu au fost incadrate in categoria „Serviciilor pentru populatia din spatiul rural” si alte activitati productive, in conditiile in care serviciile sunt prioritizate in fata productiei (primind 45 de puncte)?
5. Prezentarea bazei legislative in care sunt definite serviciile pentru populatia din mediul rural
6. Prezentarea actului normativ in baza caruia numai o serie de servicii din anexa 7 sunt incadrate ca servicii pentru populatia rurala;
7. Temeiul legal in baza caruia o serie de servicii (ca de exemplu – cele aferente codurilor CAEN 3313 – Repararea echipamentelor electronice si optice, 3314 – Repararea echipamentelor electrice, 3530 – Furnizarea de abur si aer conditionat, 3821 – Tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase, 3900 – Activitati si servicii de decontaminare, 5210 – Depozitari, 8129 – Alte activitati de curatenie si 9604 – Activitati de intretinere corporala) nu sunt incadrate in categoria serviciilor pentru populatia rurala desi alte activitati din aceleasi clase sau similare – 33 (de exemplu activitatile aferente codului CAEN 3315 – Repararea si intretinerea navelor si barcilor), 38 (de exemplu activitatile aferente codului CAEN 3811 – Colectarea deseurilor nepericuloase), 96 (de exemplu activitatile aferente codurilor CAEN 9601 – Spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana, 9602 – Coafura si alte activitati de infrumusetare) sunt incadrate in categoria serviciilor pentru populatia din mediul rural si prin urmare sunt favorizate la obtinerea finantarii prin acordarea a 45 de puncte suplimentar.
8. Prezentarea temeiului legal pentru care activitatile aferente codului CAEN 9604 – Activitati de intretinere corporala NU SUNT INCADRATE in categoria serviciilor pentru populatia rurala iar celelalte activitati aferentre clasei 960, respectiv 9601 – Spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana, 9602 – Coafura si alte activitati de infrumusetare si 9603 Activitati de pompe funebre si similare, cu exceptia inchirierii si vanzarii locurilor de veci, sunt incadrate in categoria serviciilor pentru populatia din mediul rural;
9. Cine sunt vinovatii pentru aceste grave derapaje si discriminari intre incadrarea activitatilor in categoria serviciilor pentru populatia din mediul rural (nume, prenume, functie);
10. Prezentarea rezultatelor anchetei corpului de control, a masurilor si sanctiunilor dispuse si demiterea conducerii AFIR.
Va solicitam expres prezentarea raspunsului punctual la toate cele 10 probleme semnalate.
Va multumim !!!
Cu deosebita consideratie,
Eugen LUCAN
Presedinte,
Asociatia ANGEL
Despre Asociatia ANGEL:
Misiunea Asociatiei ANGEL este de a promova bunăstarea şi armonia copilului, individului, familiei si a comunitaţii, de a promova drepturile omului, protectia mediului, valorile culturale si spirituale.
Asociatia ANGEL ajuta persoane in situaţii de dificultate, indiferent de natura şi cauza acestora, pe teritoriul naţional şi in afara lui.